Geschubde inktzwam
Coprinus comatus

Geschubde inktzwam - Coprinus comatus

 

 Informatie

Nederlandse naam: Geschubde inktzwam
Engelse naam: Shaggy Inkcap
Wetenschappelijke naam: Coprinus comatus
Beschrijving: Deze zeer herkenbare paddenstoel is een populaire eetbare soort met een hoge, eivormige of langwerpige hoed die in de jeugd bedekt is met wit afstaande schubben, vandaar de naam. De smalle ring in het midden van de steel zit los. De hoed en de witte plaatjes verkleuren bij het rijpen vanaf de rand geleidelijk zwart en en druppelen als zwarte inkt omlaag om de sporen te verspreiden. De hoed vervloeit geheel, alleen de steel blijft over. Wanneer men de inkt van vervloeiende Geschubde inktzwam in een beker opvangt en er vervolgens enkele druppels Arabische gom aan toevoegt, dan verkrijgt men een goed schrijfbare inkt, die vroeger ook daadwerkelijk gebruikt werd. In met inktzwammeninkt geschreven brieven kan men na eeuwen nog de sporen aantonen!
Kenmerken: Hoed ei- tot klokvormig, Ø 2-5 cm, 5-15 cm hoog, wit, met een licht geelbruin, glad centrum en grote, vezelige, witte tot geligbruine schubben en een inscheurende, vervloeiende rand. Lamellen wit of roze tot zwart.
Steel 10-20 x 1-3 cm, wit tot crème, met een beweegbare, smalle, witte ring. Vlees wit. Smaak mild. Geur zwak, aangenaam. Eetbaar.
Verspreiding: Algemeen

Voorkomen:

Op pas omgewerkte, voedselrijke grond op dijken, akkers, in gazons, weilanden, wegbermen, parken en bosranden. Vaak in groepen.
Periode: het hele jaar, vooral juni-december

Eerste exemplaar gevonden op:

21-09-2001 (Westerpark, Zoetermeer)

Extra foto(s)

HOME