Gewone beurszwam
Volvariella gloiocephala

Gewone beurszwam - Volvariella gloiocephala

 

 Informatie

Nederlandse naam: Gewone beurszwam
Engelse naam: Stubble Rosegill
Wetenschappelijke naam: Volvariella gloiocephala
Beschrijving: Beginnende paddenstoelenkenners zien de gewone beurszwam dikwijls aan voor de witte knolamaniet. En inderdaad kunnen jonge exemplaren zeer veel op die giftige paddenstoel lijken, omdat ze evenals deze laatste een afstaande beurs rond de voet van de steel hebben. Later worden de verschillen duidelijker, de rijpe lamellen van de Gewone beurszwam zijn door de sporen roze tot bruinroze, die van de knolamaniet altijd wit. Verder is de steel van de beurszwam glad en heeft hij geen manchet, en terwijl de beurszwam voorkomt op braakland en maïsakkers, in de buurt van composthopen, op weilanden en op stro- en hakselresten, kunnen knolamanieten niet zonder gastheerboom leven.
Kenmerken: Hoed eivormig tot gewelfd of uitgespreid, Ø 6-14 cm, vochtig kleverig, vaalwit tot bleek grijsbruin, soms met een donkerder grijzig tot olijfbruin, iets verhoogd centrum. Lamellen wittig-crème tot gelig-vuilroze.
Steel 9-22 cm x 7-15 mm, wittig, naar de voet verbreed, met een zakvormige, wittige of grijzige beurs om de steelvoet. Vlees wit. Geur zwak, naar tuinaarde.
Verspreiding: Algemeen

Voorkomen:

Op humusrijke grond, compost en houtsnippers in parken, tuinen en ruigtes, op of langs ruiterpaden, vaak op verstoorde grond.
Periode: mei-oktober

Eerste exemplaar gevonden op:

05-11-2004 (Westerpark, Zoetermeer)

Extra foto(s)

HOME