Grote parasolzwam
Macrolepiota procera

Grote parasolzwam - Macrolepiota procera

 

 Informatie

Nederlandse naam: Grote parasolzwam
Engelse naam: Parasol
Wetenschappelijke naam: Macrolepiota procera
Beschrijving: De Grote parasolzwam is terecht één van de populairste consumptiepaddenstoelen. Ten eerste is hij vrijwel niet met andere soorten te verwarren, anderzijds zijn de mogelijkheden legio! Grote hoeden braadt men in zijn geheel, gepaneerd als een schnitzel. Stelen worden snel houtig, maar kunnen goed gedroogd worden en als kruiderij in bouillon gebruikt worden. Jonge paddestoelen in het trommelstokstadium kunnen afzonderlijk gebruikt worden, maar ook in combinatie met andere soorten. PAS OP! Grote parasolzwammen met roodverkleurend vlees en zonder zigzag tekening op de steel kunnen giftig zijn. Het vlees van de echte Grote parasolzwam verkleurd nooit roze of rood!
Kenmerken: Hoed bolvormig (verschijnend als een trommelstok voor de grote trom, dan vlak met een verhoogd centrum, Ø 10-25 cm, licht geelbruin tot grijsbruin, concentrisch gezoneerd met donkerbruine, grove schubben.
Lamellen wit. Steel 15-30 x 1-3 cm, crème, met viltige, grijsbruine, horizontale zones, een grote, dubbele, langs de steel verschuifbare, van boven witte en van onderen bruine ring en met een knolvormig verdikte voet. Vlees wit. Geur zwak.
Verspreiding: Algemeen

Voorkomen:

In niet- of weinig bemeste graslanden en bermen en loofbossen en gemengde bossen op voedselarme grond.
Periode: augustus-oktober

Eerste exemplaar gevonden op:

08-09-2004 (Safaripark Beekse Bergen, Hilvarenbeek)

Extra foto(s)

HOME