Reuzenbovist
Langermannia gigantea

Reuzenbovist - Langermannia gigantea

 

 Informatie

Nederlandse naam: Reuzenbovist
Engelse naam: Giant Puffball
Wetenschappelijke naam: Langermannia gigantea
Beschrijving: Eén van de grootste en waarschijnlijk vruchtbaarste paddestoelen ter wereld, produceert 7.000.000.000.000 sporen. Door zijn enorme grootte is deze soort niet te verwarren, grote exemplaren kunnen tot 15 kilo zwaar worden. Hij is rond, maar met onregelmatige lobben en soms barsten. Onrijpe, eetbare exemplaren zijn roomwit en hebben stevig wit vlees en een dikke, leerachtige huid die makkelijk kan worden afgestroopt. Hij kan witte myceliumstrengen hebben waar hij aan de grond vastzit. Al rijpend wordt de Reuzenbovist van binnen gelig en ten slotte donker olijfbruin. De hele inhoud verandert in een sporenmassa en hij wordt zo licht als piepschuim.  
Kenmerken: Vruchtlichaam onregelmatig tot regelmatig bolvormig, Ø 10-80 cm. Buitenzijde leerachtig, rimpelig of glad, mat, wit, met myceliumstrengen aan de basis. Vlees wit, bij rijpheid zwavelgeel tot olijfkleurig bruin.
Verspreiding: Algemeen

Voorkomen:

Op voedselrijke (zandige) klei- en veengrond in sterk bemeste weilanden, in boomgaarden, bermen en parken, ook in loofbossen en struwelen, vaak op recent verstoorde grond of ingedroogde modder.
Periode: juli-november

Eerste exemplaar gevonden op:

11-10-2007 (Westerpark, Zoetermeer)

Extra foto(s)

HOME